At bruge dit talent koster ikke din energi

At-bruge-dit-talent-koster-ikke-din-energi

At lykkes med livet er også at lykkes professionelt.

Mange jeg taler med, leder efter deres livsformål. Og er frustrerede over, endnu ikke at have fundet det.

 

Ofte sidestilles livsformål med vores professionelle liv. Det er i vores karriere, vores særlige livsformål skal komme til udtryk, for at vi kan føle os tilfredse.

 

Og det er på en måde rigtigt.

For at skabe en karriere der føles rigtig forudsætter, at dine unikke talenter er grundlaget for dit virke. Ellers vil du blive ved med at synes, der mangler noget, og du vil ikke være rigtig glad. Uanset hvor fin en titel, hvor gode kolleger eller høj løn, du har.

 

Til gengæld er det næsten lige meget hvad du laver, hvis bare du kan sætte dine evner og talenter i spil.

Hvis du leder efter den rette vej

Der er bestemte ting, du er her på jorden for at opnå. Og det kan godt være, at det skal være gennem en karriere. Men du har sandsynligvis ikke en mission, noget specifikt som du sat på jorden for at udføre, og nu skal finde.

Men der er noget du gør naturligt, noget du har talent for og er særlig god til. Og hvis det kommer i spil, vil dit job føles tilfredsstillende og rigtigt.

Dit unikke talent

Dine talenter er medfødte og føles naturligt og enkelt at bruge. Ofte er det noget, du slet ikke tænker over som noget særligt, for det er bare noget du er eller gør.

Det er nemt at forveksle evner med talent. Men evner er noget du arbejder for, træner. Talent er noget du bare har. Og det skal bruges for at blive noget, du også evner. Du kan godt have et talent for at klatre, men hvis du aldrig klatrer, vil dit talent ikke blive udviklet, og det at klatre, bliver ikke noget du evner.

Talent skal plejes og trænes, hvis det skal udvikles. At evne noget kræver noget.


Et af mine talenter er min kreative tænkning. Sammen med min medfødte nysgerrighed (som måske også kan kaldes et talent?), giver det mig en særlig evne til at stille spørgsmål, finde kernen i en problematik, få ideer og se muligheder. At ikke alle mennesker kan det, var jo ikke noget jeg lige tænkte over, før jeg blev gjort opmærksom på det.


Min bror har et særligt talent, som han i parentes bemærket har levet særdeles godt af, men som hans dansklærer ikke var imponeret over i hans skoletid. Han er eminent til at formulere sig meget kort og meget præcist i sine tekster. Som ejer af et markedsføringsbureau, har det talent været guld værd for ham.


Måske har du også sådan et eller flere talenter, du ikke er opmærksom på?

Fælles for noget du har talent for er, at det kan se ubetydeligt ud i dine øjne, kommer selvfølgeligt til dig og kræver meget mindre, end hvis det var noget, du skulle lære.

Dine evner er færdigheder, du har tillært dig gennem livet

Du kan blive dygtig til noget, ved at træne det. Og det, du har lyst til at træne meget, tager ofte – men ikke altid, udgangspunkt i noget, du har talent for.

Jeg har et par børnebørn, som har et motorisk talent, og altid er i gang med at spille med en bold, klatre (overalt og allevegne 😅), stå på skateboard eller lignende.

 

Hvordan de bruger det særlige fysiske talent, der er helt naturligt for dem, er styret af interesse. Den mindste spiller fodbold, og da træneren så hende spille første gang, var han helt begejstret, og mente hun var et naturtalent.

 

Så når det medfødte fysiske talent bliver trænet, bliver det til en evne indenfor det specifikke område, i dette tilfælde fodbold. Og hvis kombinationen af talent og evner rammes spot on, kan du noget blive noget helt særligt indenfor dit felt. Med lidt held.

Det er dog vigtigt at vide, at vi alle har flere talenter, og de helt unikke begavelser indenfor et bestemt område sandsynligvis har flere talenter, der tilsammen medvirker til at gøre dem helt særlige til lige nøjagtigt det.

Traumer giver dig evner på godt og ondt

Evner er altså noget, du har trænet og er blevet god til. Nogle gange fordi det var nødvendigt. Evner kan udvikles som en måde at beskytte dig selv på igennem din barndom.

En overbevisning fra din barndom kan være, at ingen vil høre på dig.

Og det mønster du udvikler, for at undgå at mærke følelsen af sorg over ikke at være værd at høre på, bliver måske generthed eller lukkethed.

 

En evne du kan udvikle på den baggrund, kan være evnen til at lytte bagom det sagte. Eller til at observere og fortolke situationer præcist. Og det kan måske senere føre til, at du bliver en dygtig psykolog.

Eller du kan udvikle en rig indre verden, der kan give dig en karriere som tegner eller skribent, hvis dit talent ligger der.

Er du god nok?

En overbevisning om, at du ikke er god nok, som du er, kan føre til udvikling af perfektion. Som bliver det mønster, du udlever. Og perfektion der trænes bliver til en evne – nærmest noget du identificerer dig med.

Så du føler, det er den, du er. Jeg er perfektionist.

Og det er en ideel evne, når du arbejder som kirurg eller tandlæge, men mindre ideel når den tvinger dig til ekstrem rengøring eller forhindrer dig i ting, fordi du ikke kan gøre det perfekt. Eller gør dig angst i situationer, du ikke kan kontrollere. Eller giver dig migræne eller stress.

Evnen er der intet galt med

Den store forskel ligger i, om DU styrer, hvornår du bruger den, eller om det er den, der styrer dig.

Uanset hvordan dine evner er erhvervet, hvilken baggrund der er for det, er det stadig evner. Og evner kan altid bruges til din fordel. Grunden til, at du har opnået de evner kan være dårlig, men evnerne er ikke dårlige i sig selv.

 

Men de kan blive dårlige for dig, hvis du ikke bearbejder årsagen til, at du har erhvervet dem. For så længe traumet er aktivt, er du fanget af fortiden.

Og det belaster dit nervesystem, koster dig din frihed til at være dig selv, og gør dig modtagelig for overbelastnings symptomer som stress og andet skidt. Og forringer dit liv på alle tænkelige måder.

Så fremfor at de styrer dig, skal du være den, der styrer og bruger dem, når du beslutter det er hensigtsmæssigt.

Giv mig dit nummer og bliv ringet op

Overvejer du et forløb her hos mig?

Jeg tilbyder en vejledende og afklarende samtale pr telefon med mig. Ring til mig, eller giv mig dit nummer, så ringer jeg til dig.